Jesteś tutaj: StartAktualności25 wrzesień 2014- Rzeszów – Posiedzenie Komisji Rolnictwa , Rozwoju Obszarów Wiejskich i Ochrony Środowiska Sejmiku Województwa Podkarpackiego
Przedmiotem posiedzenia Komisji były między innymi sprawy związane z rozwojem obszarów wiejskich, agroturystyki, promocją produktów tradycyjnych z naszego regionu. Zgłosiłam wnioseko podjęcie przez Sejmik stanowiska w sprawiezmianw przepisach prawa, aby sprzedaż przetworzonych w gospodarstwach rolnych produktów nie była traktowana jak prowadzenie działalności gospodarczej oraz aby małe gospodarstwa rolne otrzymywały dopłaty unijne w formie zryczałtowanej /uproszczonej/. Wdrożenie tej koncepcji w życie przyczyni się do rozwoju tej dziedziny gospodarki, a także stopniowejpoprawy warunkówżycia na wsi. Natomiast mieszkańcy miast będą mieli możliwość kupowaćdobrej jakości żywność wprost z gospodarstw rolnych, która została wytworzona w danym dniu.W moim Rodzinnym Domucodziennie były i nadal sąprzygotowywane świeże posiłki ze świeżych produktów.
Powiększa się z roku na rok lista produktów z Województwa Podkarpackiego wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych.Są na niej także produkty z powiatówNisko, StalowaWola, Tarnobrzeg, Kolbuszowa – między innymi:
- Chleb Flisacki dawniej zwany Chrupackimwytwarzany przez Państwa Marię i Mieczysława Łabęckich z Ulanowa,
- Golonka w słoju, kiełbasianka z Górna, kiełbasa sucha pieczona, wiejska pieczona, szynka tradycyjna, studzienina, boczek pieczony, schab tradycyjny,boczek w słoju, pasztet w słoju tradycyjny - wytwarzane w Górnie przez Zakład Mięsny „Smak – Górno” w Górnie, którego właścicielem jest Pan Mieczysław Miazga. Wyroby z tego Zakładu cieszą się powodzeniem na całym podkarpackim rynku i nie tylko,
- Krupiak, powidła krzeszowskie i orzechówka krzeszowska wytwarzane przez koło Gospodyń Wiejskich w Krzeszowie,
- Chleb chwałowickiwytwarzany przez Panią Leokadię Gugała z Chwałowic gmina Radomyśl nad Sanem,
- Kruszon według przepisu Pani Teresy Łysikowskiej z Krzeszowa,
- Kapusta ziemniaczanawytwarzana przez Zespół Ludowy „GÓRNIACY” z Kolbuszowej Górnej ,
- Zalewajka i chlebkoziarniackiwytwarzany przez TeresęMłynarskązKoziarni,
- Ser wielkanocny i kukiełka z kaszą jaglanąwytwarzane przezpanią Teresę Jakubowską z Krzeszowa,
- Pierogi z soczewicą wytwarzane przez Towarzystwo Przyjaciół Wsi Bieliniec,
- Jeżowskie kapuśniaczki z kaszą tatarczaną i jeżowskie pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem wytwarzane przez Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Jeżowskiej w Jeżowem,
- Śliwowicakrzeszowskawytwarzana przez Jerzego Łysikowskiego z Krzeszowa,
- Chwałowskie żeberka wędzone w wekach według przepisu Pani Leokadii Gugała z Chwałowicw gminie Radomyśl nad Sanem,
- Pierogi z bobem według przepisu Pani Marii Pliwińskiej Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Cygany powiat Tarnobrzeg,
- Herbatka miodowo - lipowa według przepisu Pani Marii Pliwińskiej Stowarzyszenie na RzeczRozwoju Wsi Cygany powiat Tarnobrzeg,
- Niwiskie pierogi z kapustą kiszoną i niwiski krupnikPana Mariusza Potępa z miejscowości Hucina gmina Niwiska powiat Kolbuszowa,
-Podpłomyk i kwas wigilijnywytwarzany przez Panią Marię Piwińskąstowarzyszenie na rzecz rozwoju wsi Cygany powiat Tarnobrzeg.
Wszystkim Państwu serdecznie gratuluję , życzę dalszych sukcesów kulinarnychi proszę o poparcie moich propozycji, abywszyscymogli sprzedawaćswoje produktybezżadnych pośredników. Zapraszam także do wpisywaniaciekawych przepisów na moim forum. Na liście Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest już zarejestrowanych 165 produktówtradycyjnych z Podkarpacia.
Jeżeli Państwo jesteście zainteresowani tą problematykąwszelkie informacje i pomoc można uzyskać w Departamencie Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie.