Get Adobe Flash player

25 wrzesień 2014- Rzeszów – Posiedzenie Komisji Rolnictwa , Rozwoju Obszarów Wiejskich i Ochrony Środowiska Sejmiku Województwa Podkarpackiego

Przedmiotem posiedzenia Komisji były między innymi sprawy związane z rozwojem obszarów wiejskich, agroturystyki, promocją produktów tradycyjnych z naszego regionu. Zgłosiłam wniosek  o podjęcie przez Sejmik stanowiska w sprawie  zmian  w przepisach prawa, aby sprzedaż przetworzonych w gospodarstwach rolnych produktów nie była traktowana jak prowadzenie działalności gospodarczej oraz aby małe gospodarstwa rolne otrzymywały dopłaty unijne w formie zryczałtowanej /uproszczonej/. Wdrożenie tej koncepcji w życie  przyczyni się do rozwoju tej dziedziny gospodarki, a także stopniowej  poprawy warunków  życia na wsi. Natomiast mieszkańcy miast będą mieli możliwość kupować  dobrej jakości żywność wprost z gospodarstw rolnych, która została wytworzona w danym dniu.  W moim Rodzinnym Domu  codziennie były i nadal są  przygotowywane świeże posiłki ze świeżych produktów.  
Powiększa się z roku na rok lista produktów z Województwa Podkarpackiego wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych.  Są na niej także produkty z powiatów  Nisko, Stalowa  Wola, Tarnobrzeg, Kolbuszowa – między innymi:
 
- Chleb Flisacki dawniej zwany Chrupackim  wytwarzany przez Państwa Marię i Mieczysława Łabęckich z Ulanowa,
- Golonka w słoju, kiełbasianka z Górna, kiełbasa sucha pieczona, wiejska pieczona, szynka tradycyjna, studzienina, boczek pieczony, schab tradycyjny,  boczek w słoju, pasztet w słoju tradycyjny - wytwarzane w Górnie przez Zakład Mięsny „Smak – Górno” w Górnie, którego właścicielem jest Pan Mieczysław Miazga. Wyroby z tego Zakładu cieszą się powodzeniem na całym podkarpackim rynku i nie tylko,  
- Krupiak, powidła krzeszowskie i orzechówka krzeszowska wytwarzane przez koło Gospodyń Wiejskich w Krzeszowie,
- Chleb chwałowicki  wytwarzany przez Panią Leokadię Gugała z Chwałowic gmina Radomyśl nad Sanem,
- Kruszon według przepisu Pani Teresy Łysikowskiej z Krzeszowa,
- Kapusta ziemniaczana  wytwarzana przez Zespół Ludowy „GÓRNIACY” z Kolbuszowej Górnej ,
- Zalewajka i chleb  koziarniacki  wytwarzany przez Teresę  Młynarską  z  Koziarni,
- Ser wielkanocny i kukiełka z kaszą jaglaną  wytwarzane przez  panią Teresę Jakubowską z Krzeszowa,
- Pierogi z soczewicą wytwarzane przez Towarzystwo Przyjaciół Wsi Bieliniec,
- Jeżowskie kapuśniaczki z kaszą tatarczaną i jeżowskie pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem wytwarzane przez Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Jeżowskiej w Jeżowem,
- Śliwowica  krzeszowska  wytwarzana przez Jerzego Łysikowskiego z Krzeszowa,
- Chwałowskie żeberka wędzone w wekach według przepisu Pani Leokadii Gugała z Chwałowic  w gminie Radomyśl nad Sanem,
- Pierogi z bobem według przepisu Pani Marii Pliwińskiej Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Cygany powiat Tarnobrzeg,
- Herbatka miodowo - lipowa według przepisu Pani Marii Pliwińskiej Stowarzyszenie na Rzecz  Rozwoju Wsi  Cygany powiat Tarnobrzeg,
- Niwiskie pierogi z kapustą kiszoną i niwiski krupnik   Pana Mariusza Potępa z miejscowości Hucina gmina Niwiska powiat Kolbuszowa,
-  Podpłomyk i kwas wigilijny  wytwarzany przez Panią  Marię Piwińską  stowarzyszenie na rzecz rozwoju wsi Cygany powiat Tarnobrzeg.
 
Wszystkim Państwu serdecznie gratuluję , życzę dalszych sukcesów kulinarnych  i proszę o poparcie moich propozycji, aby  wszyscy  mogli sprzedawać  swoje produkty  bez  żadnych pośredników.  Zapraszam także do wpisywania   ciekawych przepisów  na moim forum. Na liście Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest już zarejestrowanych 165 produktów  tradycyjnych z Podkarpacia.
 Jeżeli Państwo jesteście zainteresowani tą problematyką  wszelkie informacje i pomoc można uzyskać w Departamencie Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie.

Oficjalna strona Lidii Błądek - Radnej Sejmiku Województwa Podkarpackiego

Żadne informacje ani zdjęcia ze strony nie mogą być powielane, publikowane lub w inny sposób wykorzystane bez zgody autora