Przedmiotem posiedzenia Komisji były między innymi sprawy związane z rozwojem obszarów wiejskich, agroturystyki, promocją produktów tradycyjnych z naszego regionu. Zgłosiłam wniosek o podjęcie przez Sejmik stanowiska w sprawie zmian w przepisach prawa, aby sprzedaż przetworzonych w gospodarstwach rolnych produktów nie była traktowana jak prowadzenie działalności gospodarczej oraz aby małe gospodarstwa rolne otrzymywały dopłaty unijne w formie zryczałtowanej /uproszczonej/. Wdrożenie tej koncepcji w życie przyczyni się do rozwoju tej dziedziny gospodarki, a także stopniowej poprawy warunków życia na wsi. Natomiast mieszkańcy miast będą mieli możliwość kupować dobrej jakości żywność wprost z gospodarstw rolnych, która została wytworzona w danym dniu. W moim Rodzinnym Domu codziennie były i nadal są przygotowywane świeże posiłki ze świeżych produktów.
Powiększa się z roku na rok lista produktów z Województwa Podkarpackiego wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych. Są na niej także produkty z powiatów Nisko, Stalowa Wola, Tarnobrzeg, Kolbuszowa – między innymi:
- Chleb Flisacki dawniej zwany Chrupackim wytwarzany przez Państwa Marię i Mieczysława Łabęckich z Ulanowa,
- Golonka w słoju, kiełbasianka z Górna, kiełbasa sucha pieczona, wiejska pieczona, szynka tradycyjna, studzienina, boczek pieczony, schab tradycyjny, boczek w słoju, pasztet w słoju tradycyjny - wytwarzane w Górnie przez Zakład Mięsny „Smak – Górno” w Górnie, którego właścicielem jest Pan Mieczysław Miazga. Wyroby z tego Zakładu cieszą się powodzeniem na całym podkarpackim rynku i nie tylko,
- Krupiak, powidła krzeszowskie i orzechówka krzeszowska wytwarzane przez koło Gospodyń Wiejskich w Krzeszowie,
- Chleb chwałowicki wytwarzany przez Panią Leokadię Gugała z Chwałowic gmina Radomyśl nad Sanem,
- Kruszon według przepisu Pani Teresy Łysikowskiej z Krzeszowa,
- Kapusta ziemniaczana wytwarzana przez Zespół Ludowy „GÓRNIACY” z Kolbuszowej Górnej ,
- Zalewajka i chleb koziarniacki wytwarzany przez Teresę Młynarską z Koziarni,
- Ser wielkanocny i kukiełka z kaszą jaglaną wytwarzane przez panią Teresę Jakubowską z Krzeszowa,
- Pierogi z soczewicą wytwarzane przez Towarzystwo Przyjaciół Wsi Bieliniec,
- Jeżowskie kapuśniaczki z kaszą tatarczaną i jeżowskie pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem wytwarzane przez Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Jeżowskiej w Jeżowem,
- Śliwowica krzeszowska wytwarzana przez Jerzego Łysikowskiego z Krzeszowa,
- Chwałowskie żeberka wędzone w wekach według przepisu Pani Leokadii Gugała z Chwałowic w gminie Radomyśl nad Sanem,
- Pierogi z bobem według przepisu Pani Marii Pliwińskiej Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Cygany powiat Tarnobrzeg,
- Herbatka miodowo - lipowa według przepisu Pani Marii Pliwińskiej Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Cygany powiat Tarnobrzeg,
- Niwiskie pierogi z kapustą kiszoną i niwiski krupnik Pana Mariusza Potępa z miejscowości Hucina gmina Niwiska powiat Kolbuszowa,
- Podpłomyk i kwas wigilijny wytwarzany przez Panią Marię Piwińską stowarzyszenie na rzecz rozwoju wsi Cygany powiat Tarnobrzeg.
Wszystkim Państwu serdecznie gratuluję , życzę dalszych sukcesów kulinarnych i proszę o poparcie moich propozycji, aby wszyscy mogli sprzedawać swoje produkty bez żadnych pośredników. Zapraszam także do wpisywania ciekawych przepisów na moim forum. Na liście Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest już zarejestrowanych 165 produktów tradycyjnych z Podkarpacia.
Jeżeli Państwo jesteście zainteresowani tą problematyką wszelkie informacje i pomoc można uzyskać w Departamencie Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie.