Przepis na baardzo dobrą sałatkę , może być zamiast drugiego dania . Wymyśliła ją nasz kadrowa...więc dlatego ta nazwa
Sałatka Kadrowej
Składniki
1. jeden brokuł (duży )
2. 4 jajka
3. 0.4kg karkówki wędzonej lub chudego boczku
4. 1 paczka słonecznika łuskanego (10dkg)
5. 2 łyżki majonezu
6. 3 łyżki śmietany 18%
7. Pół łyżeczki vegety, sól , pieprz do smaku
Wykonanie
• Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie ( trzeba utrafić aby był ugotowany lecz nie „rozpadał się”) odłożyć na sitko do obcieknięcia i wystudzenia, pokroić na kawałki ok. 1cm – 1,5cm
• Jajka ugotować na twardo, obrać , ostudzić, pokroić na „ ósemki”
• Karkówkę pokroić w kostkę i obrumienić na patelni, wyłożyć na ręcznik papierowy aby wchłonął nadmiar tłuszczu . ostudzić
• Słonecznik zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu , która zostanie na patelni po zrumienieniu karkówki, wystudzić na papierowym ręczniku - odłożyć łyżkę stołową do posypania po wierzchu.
• Zmieszać majonez i śmietanę
W szklanym naczyniu ( głęboka miska) układać warstwami pokrojone jajka , brokuły, karkówkę, słonecznik . Posolić , dodać vegety i pieprzu. Po wierzchu polać śmietaną wymieszaną z majonezem. Można posypać po wierzchu odłożoną łyżką prażonego słonecznika - smacznego